Wydarzenia

- BĄDŹ NA BIEŻĄCO - 

 

Bardzo chętnie dzielimy się z naszymi Gośćmi wszelką wiedzą działalności firmy Klapec. Ta zakładka pozwala nam informować Was o różnych akcjach promocyjnych oraz wydarzeniach związanych z naszą firmą. Zachęcamy do częstego odwiedzania naszej strony. Będziemy informować o wszystkich nowościach oraz nadchodzących promocjach.

 

beza Pavlova

Skąd pochodzi beza pavlova?

Pavlova to przepyszny tort bezowy przełożony kremową masą i owocami, który uwielbiają ludzie na całym świecie. Jest to deser australijski i nowozelandzki – oba państwa od lat toczą spór o jego pochodzenie. Gdzie faktycznie została wymyślona najsłynniejsza beza i od czego pochodzi jej nazwa?

Czytaj więcej

beziki

Jak dobrze upiec bezę?

Lekka, puszysta i chrupiąca. Z dodatkami w postaci świeżych owoców, czekolady lub bitej śmietany zmienia się w pyszny deser, który zadowoli gusta wielu smakoszy słodyczy. Podstawą takiego deseru jest idealnie upieczona, a dokładniej określając, wysuszona beza. Desery wymagają niemal aptekarskiej precyzji i trzymania się przepisu – nie inaczej jest w przypadku bezy doskonałej.

Czytaj więcej

napoje w dłoniach

Orzeźwiające słodkości na lato!

Mimo, iż większość wakacji już za nami i bliżej nam do rozpoczęcia szkoły, dni stają się coraz krótsze, aczkolwiek nadal ciepłe u nas w Klapcu cały czas możecie rozkoszować się różnorakimi smakami lodów oraz pysznymi i ciekawymi ciastami przy akompaniamencie aromatycznej kawy własnej, autorskiej mieszanki.

Czytaj więcej

weselny słodki stół

Pomysł na słodki stół na weselu

Słodka oprawa jest niezwykle ważną częścią każdego przyjęcia weselnego. Do wyboru Młodzi mają kilka rozwiązań. Dużą popularnością cieszą się fontanny czekoladowe, candy bar — pełen niezapomnianych zestawów małych słodkości, dla młodszych i tych starszych entuzjastów deserów, ale prawdziwym hitem ostatnich lat są stanowiska z lodami rzemieślniczymi, oraz porcje deserów w pucharkach, miseczkach — misternie przybranymi bitą śmietaną, owocami, czy też kawałkami czekolady. Jaki pomysł sprawdzi się na słodki stół na weselu?

Czytaj więcej

gofry

Z czym jeść gofry? Poznaj inspiracje

Nie ma chyba osoby, która nie kochałaby smaku gofrów, a już na pewno takiej, której zapach pieczonego ciasta gofrowego nie wywoływał przyjemnych wspomnień z okresu dzieciństwa czy też nie kojarzył się z letnią beztroską i zabawą. Z czym można jeść gofry? Zobaczmy, która propozycja przypadnie Wam bardziej do gustu.

Czytaj więcej

makowiec

Jakie ciasta są najczęściej wybierane na święta?

Ciasta, ciasteczka, placki, pierniczki. Któż nie kocha słodkości. Pięknie ozdobione, cudownie pachnące pozwalają rozkoszować się niebywałym smakiem. Dodają nam uśmiechu i energii. Jest ich tak duży wybór, że zawsze ciężko zdecydować się na ten jeden kawałeczek. Pozostawiają słodycz w naszych ustach, są spełnieniem marzeń o przyjemności. Czy to na drugie śniadanie, czy do kawki po obiedzie, czy na święta? Które to są te najpyszniejsze, najczęściej wybierane?

Czytaj więcej

ciasto z dyni

Jesienno-zimowe smaki ciast

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy wiele osób dopada chandra, złe samopoczucie, zmęczenie. Gdy za oknem zimno, pada i wieje, potrzebujemy małych, słodkich przyjemności, które poprawią nam nastrój. Nie ma nic lepszego niż ciasta przygotowane z lokalnych owoców, a nawet warzyw. Przekonaj się do jesienno-zimowych słodkości, dzięki którym poczujesz ciepło na ciele i duszy.

Czytaj więcej

Tort

Jak zrobić tort bez pieczenia?

Tort jest obowiązkowym ciastem na weselu, chrzcinach, Pierwszej Komunii Świętej, urodzinach, rocznicy ślubu i powstania firmy oraz innych uroczystościach. Ważna jest oczywiście dekoracja i dlatego każdy organizator stara się, żeby była dostosowana do okoliczności. Tort musi być smaczny. Możemy sami upiec lub zakupić w cukierni.

Czytaj więcej

nakładanie lodów

Jak wybrać dobrego dostawcę lodów do swojego lokalu?

Prowadząc cukiernię, kawiarnię czy restaurację, nie zawsze jesteś w stanie serwować gościom wyłącznie smakołyki robione samodzielnie na miejscu. To zrozumiałe, że skupiając się na opracowywaniu karty dań głównych, ciast czy koktajli nie masz możliwości opracowywać receptury lodów, a potem produkować ich.

Czytaj więcej

lody produkcja

Dlaczego lody rzemieślnicze są zdrowsze?

Często powracamy wspomnieniami do smaku lodów, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Nie ma się czemu dziwić, bo niegdyś mogliśmy do woli cieszyć się smakiem lodów, które były wyrabiane zgodnie ze starymi recepturami.

Czytaj więcej