O naszej rodzinnej firmie - Gliwice

Tort malinowy

KLAPEC jest firmą rodzinną. Swoją działalność Małgorzata i Krzysztof Klapec rozpoczęli 21 października 1991 roku. Początkowo, przez długie lata, firma nosiła nazwę „GLORIOZA”. Pierwszym naszym rozpoznawalnym produktem, z którego słyniemy do dziś, są lody rzemieślnicze. Pierwsze maszyny do ich tworzenia zakupiliśmy w Niemczech od kolegi, który z powodzeniem przez 30 lat produkował i sprzedawał lody u siebie w kraju.

 

Krzysztof Klapec wraz ze swoim ojcem, Pawłem Klapcem, odbyli szkolenie u lodziarza z długoletnim doświadczeniem i wrócili z zasobem wiedzy oraz całym parkiem maszynowym do rodzinnych Łabęd, aby kręcić lody i wywoływać uśmiech na twarzach dzieci i wszystkich tych, którzy skosztują tych słodkości. Menu dnia w tamtych czasach było bardzo ubogie, bo sprzedawaliśmy lody o smaku śmietanki, wanilii, truskawki i czekolady. Nasze lody szybko zyskały wielu fanów, którzy dopingowali nas w odkrywaniu kolejnych smaków. Z lodziarni sezonowej zrobiliśmy lokal całoroczny, wprowadzając do sprzedaży gofry robione według naszej autorskiej receptury i rurki z bitą śmietaną.

 

Z biegiem lat mała lodziarnia stała się zbyt mała i w 2004 roku rozbudowaliśmy nasz lokal o kolejne pomieszczenie, aby móc ugościć więcej Klientów oraz zmieniliśmy witrynę, żeby wyeksponować większą liczbę smaków lodów. Kolejnymi produktami, jakie wprowadziliśmy do naszego asortymentu, stały się: kawa, herbata, desery, torty i ciasta naszej produkcji. Wraz z rozwojem lodziarni oraz ze względu na coraz większą ilość pracy w firmie, w jej prowadzenie zaangażowała się jeszcze bardziej Sylwia Nikodon, czyli córka Małgorzaty i Krzysztofa Klapców, obejmując stanowisko managera. Skończywszy szkołę wyższą i szkolenia cukiernicze, zaczęła przekładać teorię na praktykę, przyczyniając się do rozwoju rodzinnej firmy.

 

Od 2010 roku regularnie bierzemy udział w Lodziarskich Mistrzostwach Polski, które udało się wygrać w 2014 roku naszemu duetowi – Krzysztofowi Klapcowi i jego córce, Sylwii Nikodon. Od tego czasu rozwój firmy nabrał dużo większego tempa, a nazwisko Klapec stało się rozpoznawalne między innymi dzięki rozgłosowi w mediach, jaki zapewnił ten sukces. Potrzebne były dodatkowe moce przerobowe, żeby nadążyć z produkcją lodów. Do firmy dołączył junior, Paweł Klapec, czyli syn Krzysztofa i Małgorzaty, który pod okiem dziadka i ojca zdobywał wiedzę i doświadczenie. Chcąc doskonalić swoje umiejętności i dążąc do perfekcji, nawiązał współpracę z innymi mistrzami w produkcji lodów rzemieślniczych, którzy z kolei zdobywali wiedzę podczas pobytu między innymi we Włoszech i doświadczenie, prowadząc z powodzeniem swoje lodziarnie. Z końcem roku 2014 podjęliśmy decyzję o zmianie nazwy firmy i firmowaniu lodów naszym rodowym nazwiskiem. 

 

sernik

 

Tak powstała marka KLAPEC lody mistrzowskie. W kolejnym roku powiększyliśmy naszą produkcję lodową i cukierniczą oraz otworzyliśmy nasz drugi lokal, w którym mamy miejsce na ekspozycję i sprzedaż tortów lodowych oraz lodów na patyku własnej produkcji. Większa liczba rzemieślników dała nam także możliwość obsłużenia większych imprez okolicznościowych i firmowych. Torty ślubne z każdym rokiem cieszą się u nas coraz większym powodzeniem, dzięki czemu w roku 2015 do naszej oferty dołączyliśmy kolejną opcję – słodkie stoły. Tak powstał słodki asortyment kierowany specjalnie do nowożeńców, którym proponujemy nie tylko torty weselne, ale też słodkości podane w formie tradycyjnej i nowoczesnej. Z efektownie podanych produktów w tej formie chętnie korzystają także firmy, organizując różnego rodzaju imprezy i poczęstunki.

 

Co oferujemy naszym klientom?

Specjalizujemy się w słodkich wyrobach na każdą okazje. Nieważne, czy to wesele, urodziny, czy popołudniowe spotkanie przy kawie albo chęć ochłodzenia się w letni upał. Szczególnie zachęcamy do naszych licznych receptur lodów rzemieślniczych. Jest ich już ponad 200! Jednym z najważniejszych atutów lodów rzemieślniczych jest użycie naturalnych składników. W przeciwieństwie do tych produkowanych masowo, lody rzemieślnicze przygotowywane są z prawdziwych owoców, orzechów czy czekolady. Dodatkowo, unika się w nich sztucznych dodatków, takich jak barwniki czy aromaty. Tym samym, lody te mają intensywny i autentyczny smak oraz są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Naturalne składniki wpływają również na konsystencję lodów - są one bardziej kremowe i aksamitne.

Torty na zamówienie stały się nieodłącznym elementem każdej uroczystości, zaczynając od przyjęć urodzinowych, przez chrzciny, komunie, a kończąc na weselach, jubileuszach i różnych eventach. Wyjątkowość tortu na zamówienie tkwi nie tylko w smaku, ale i w dekoracjach, które są unikalne i niepowtarzalne. Nasi zdolni cukiernicy potrafią stworzyć prawdziwe dzieła sztuki za pomocą masy cukrowej, lukru plastycznego czy czekolady. Dekoracje mogą być zarówno delikatne i eleganckie, jak i odważne i oryginalne. Kierunek dekoracji zależy od gustu klienta oraz charakteru imprezy.

Słodkie stoły zastawione naszymi słodkościami to przede wszystkim różnorodność smaków i form. Ciasta, torty, muffiny, babeczki, kremowe desery, bezy – to tylko niektóre z propozycji do wyboru.

DROGA DO TYTUŁA MISTRZA POLSKI W LODZIARSTWIE

Gdy po 19 latach działalności, wciąż podnosząc kompetencje i zgłębiając wiedzę lodziarską, przeczytaliśmy w gazecie branżowej o LODZIARSKICH MISTRZOSTWACH POLSKI, postanowiliśmy zmierzyć się z lodziarniami z całego kraju i powalczyć o miejsce na podium. Niestety nie udało się. W 2010 roku zajęliśmy tylko czwarte miejsce. Chęć osiągnięcia czegoś więcej zmobilizowała nas w następnym roku do podjęcia kolejnej próby walki o podium. Udało się: zajęliśmy w mistrzostwach trzecie miejsce, jednak nie postanowiliśmy na nim poprzestać. Kolejno w latach 2012 i 2013 zdobyliśmy drugie miejsce w tym samym konkursie. W roku 2014 nasze dłuższe niż poprzednio i jeszcze bardziej rzetelne przygotowania do mistrzostw poskutkowały recepturą doskonałą i wreszcie wygraliśmy LODZIARSKIE MISTRZOSTWA POLSKI, zyskując wymarzone I miejsce. To był przełomowy rok w historii naszej firmy.  Jej rozwój nabrał ogromnego tempa, znacznie zwiększyła się liczba stałych Klientów.


Mistrzostwa Polski w Lodziarstwie odbywały się wtedy co roku, a tematyka przewodnia kolejnych edycji za każdym razem była inna. Motyw przewodni wygranego przez nas konkursu brzmiał „Raz na ludowo – wzory smaki i tradycja”.
Udało nam się urzec jurorów smakami nawiązującymi do śląskich tradycji kulinarnych: szpajza cytrynowa (wanilia z cytryną), ogniste maszkety (czekolada z tabasco), bombony (truskawka z rabarbarem) i makówki (nasze śląskie makówki w postaci lodów).

 

Warto też wspomnieć, że na każdych mistrzostwach, prócz przyznania głównego tytułu, wyróżnia się najlepszy smak spośród czterech kategorii: wanilia, czekolada, sorbet oraz lody autorskie. Przez dwa lata wygrywaliśmy w konkurencji na najlepsze lody waniliowe, z czego jesteśmy również bardzo dumni.

 

ZMIANA NAZWY FIRMY I LOGA

Do 2014 roku nasza firma nazywała się „Glorioza”. Nazwę taką wymyślili Małgorzata i Krzysztof Klapcowie, ponieważ, kiedy otwierali lodziarnię, posiadali już kwiaciarnię o takiej nazwie. Dla wszystkich, którzy znali firmę od dawna, nazwa była oczywista i kojarząca się z lodziarnio-cukiernią z Łabęd przy dworcu. Nieco trudniej było zapamiętać nazwę firmy nowym osobom. Nazwa była trudna chociażby do wymówienia, a ponadto hasło „glorioza” nikomu z nowych Klientów nie kojarzyło się ani z lodami, ani z wyrobami cukierniczymi. Zresztą zdecydowanie częściej Klienci mówili, że idą na lody do Klapca. W związku z tym, że cała rodzina Klapec jest zaangażowana w życie i pracę firmy, a do tego nazwisko właścicieli jest rozpoznawalne w środowisku, postanowiliśmy tak nazwać firmę. W takiej sytuacji zmienić musieliśmy także logo, by było adekwatne do nowego wizerunku naszej działalności. Nazwa Klapec to symbolika czasu, serca i energii, które wkładają w rozwój firmy wszyscy członkowie rodziny, aby każdy Klient mógł z radością rozsmakować się w naszych słodkościach. Nowa nazwa zaczęła utożsamiać nas jeszcze bardziej z tym, co i jak robimy. Nowe logo i kolorystyka nie są przypadkowe. Nasze barwy, czyli biel, czerń i pomarańcz, to jednocześnie kolorystyka łabędzia, czyli symbolu dzielnicy Gliwic, która nazywa się Łabędy. Z tego miejsca wywodzi się nasza rodzina i nasza firma. To tam w 1991 roku otworzyliśmy nasz pierwszy lokal. Nasza sygnaturka to połączenie tego, czym się zajmujemy i tego, skąd się wywodzimy. Małego graficznego łabędzia osadziliśmy także na wafelku do lodów. Sformułowanie „Lody mistrzowskie” to oczywiście nawiązanie do wygranego w 2014 roku tytułu Lodziarskiego Mistrza Polski.

Klapec

Kwestia smaków to oczywiście sprawa indywidualna, ponieważ każdy ma w tym zakresie własne upodobania, zatem stworzenie takiego smaku, który zadowoliłby wszystkich, jest praktycznie niemożliwe. Jednak chcąc zadowolić i zaskoczyć naszych Klientów, wymyślamy produkty, które zasmakują większej liczbie osób. Staramy się komponować i łączyć smaki, żeby zaintrygować Państwa gusta. Zazwyczaj są to połączenia bardzo przemyślane, ale czasem, przyznać się musimy, są to też spontaniczne fantazje szefostwa, które „wychodzą” w trakcie produkcji. Od czasu do czasu sprawdzamy też naszych Gości, jak bardzo ekstremalne smaki są w stanie zaakceptować. Produkujemy na przykład lody o smaku sera parmezanowego lub gorgonzoli. Dużym powodzeniem cieszą się smaki pochodzące z naszego regionu, czyli lody o smaku kołacza śląskiego lub makówek. Wiadomo nie od dziś, że bardzo dużą popularnością cieszą się tradycyjne smaki, które dominowały kiedyś, tzn. lody śmietankowe, waniliowe, truskawkowe oraz czekoladowe. U nas prawie zawsze gości czekolada deserowa, która zachwyca intensywnością smaku. W ofercie posiadamy ponad 200 smaków lodów. Oczywiście nie wszystkie mogą być stale dostępne dla Gości, dlatego staramy się rotować różnymi rodzajami lodów, żeby każde chociaż na jeden dzień zagościły w naszych lokalach. Nasze witryny, zależnie od lokalu, mieszczą około 15 do 30 smaków lodów, więc na pewno każdy znajdzie jakiś smak dla siebie. Każdego roku serca naszych Klientów podbija inny smak, który staje się hitem roku. W 2018 roku największym powodzeniem cieszyły się lody palone masło. Z dumą przyznajemy, że Klienci często przyjeżdżają do nas z daleka, by skosztować wyjątkowych, nie spotykanych nigdzie indziej autorskich smaków naszych lodów.

 lody

 

PARĘ SŁÓW OD WŁAŚCICIELI

Jesteśmy na rynku od 1991 roku i nie da się tego ukryć, że słodycze to nasza pasja. Tworzenie ich dla Was to przyjemność, która daje nam wiele radości. Klapec to nie tylko lody, ale wiele innych pysznych słodkości w nowoczesnym wydaniu. Przede wszystkim jednak jesteśmy firmą rodzinną i w tym tkwi nasza siła. Produkty, które Państwo oferujemy są to rzeczy, które sami jadamy na co dzień. Sprzedajemy towary, których jesteśmy pewni i znamy ich zawartość. Nie ukrywamy tego i wiemy, że produkty nasze nie należą do najtańszych. Naszej firmie zależy na jakości, dlatego kupujemy najlepsze surowce, które niestety kosztują. Nie prowadzimy firmy po to, żeby sprzedać jak najwięcej. Zależy nam na tym, aby zadowolić Państwa podniebienia, by wrócili Państwo z przyjemnością znów do nas. Stawiamy na jakość i staramy się dotrzeć do klientów, którzy docenią nasze wyroby cukiernicze i lodziarskie.

WSPÓŁPRACA

 

Zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą:
www.klapec.pl/oferta

Masz pytania lub chcesz znaleźć nasz lokal?
www.klapec.pl/kontakt

klapec

 

Nasze zalety

- poznaj nas bliżej -

Szeroki asortyment

 

szeroki
asortyment

oferujemy chrupiące gofry, pyszne ciasta z regionalnych składników, lody mistrzowskie, torty, lody na patyku oraz aromatyczne kawy, herbaty i inne,

Naturalne składniki

 

naturalne
składniki

— wszystkie słodkości wykonujemy z naturalnych składników. Dzięki temu nasze pyszności są zdrowe, smaczne i bezkonkurencyjne. Zachęcamy do spróbowania naszych słodyczy,

Tradycyjne receptury

 

tradycyjne
receptury

— od początku naszej działalności wszystkie desery przygotowujemy na podstawie sprawdzonych przepisów. Dzięki temu słodkości są doskonałe w smaku oraz atrakcyjne wizualnie.