Kawa

Znakomita kawa w Twoim domu?

Tak, to możliwe! Pewnie w każdej głowie rodzi się pytanie, ale jak? Metod parzenia kawy jest całe mnóstwo i każdy wybiera swoją ulubioną. Jednak oprócz różnych metod parzenia kawy, oczywiście najważniejszy jest wybór samej kawy, czyli ziarna.

Kawy różnią się od siebie smakiem ze względu na różne profile smakowe. Skąd różny smak wyglądających tak samo ziaren? Ziarna kawy rozróżniane są przede wszystkim ze względu na miejsce pochodzenia, dlatego mówi się o różnych regionach świata, z jakich pochodzi kawa. Jakie kawy proponujemy?

 

kawa

O Bonkavie

Wraz z rozwojem firmy Klapec, kawa stała się nieodłącznym elementem egzystencji zarówno właścicieli, jak i klientów. Ziarna kawy zaczęły być wykorzystywane do wypieków oraz produkcji lodów, a kawa i napoje kawowe na stałe trafiły do szerokiego asortymentu oferowanego przez rodzinną sieć lodziarnio-cukierni. Paweł Klapec (syn twórcy marki Klapec), poszukując smakowych inspiracji do produkcji lodów, odkrył kombinację kawy niedostępną w ofercie żadnych pobliskich lokali. Z połączenia ziaren Arabiki pochodzących z Brazyli, Peru i Gwatemali stworzył Blend Śląska Arabica, który wyróżnia się delikatnym i lekko orzechowym smakiem. To wydarzenie dało początek nowej marce kawy – Bonkava.

Kawa od sprawdzonych dostawców

Wierzymy, że gwarancja pysznej kawy tkwi w szczegółach na każdym etapie produkcji, dlatego tworząc Bonkavę wybieramy sprawdzonych dostawców najwyższej jakości surowca, którzy są w stanie zapewnić właściwe warunki przechowywania i transportu ziaren kawowca. Główny sekret niepowtarzalnego smaku tkwi jednakże w odpowiednim paleniu ziaren kawy. Bonkava nie jest marką oferującą wachlarz różnorodnych kaw. Skupiamy się bardziej na zachowaniu kontroli nad każdą partią wypalanej kawy niż na szerokim asortymencie.

 

kawa

Poznaj pełnię smaku Bonkavy

Choć Bonkava powstała z potrzeby odszukania ziaren tworzących wyjątkowy smak, który podkreśli niepowtarzalny charakter rodzinnej firmy Klapec, stanowi ona obecnie prawdziwy skarb Śląska. Zagościła na stałe w lokalach istniejących na rynku od 30 lat oraz w sercach wielu, którzy mieli przyjemność jej skosztować – zarówno w kawiarni, jak i w ramach opcji zakupu kawy w worku do domu.

Poznaj pełnię smaku Bonkavy, wybierając spośród obecnie dostępnych trzech wariantów: Blend Śląski Arabica. Gryfne Ziorka i Mocny Kafyj.

 

 

Śląska Arabika

Śląska Arabika to nasz autorski blend - 100% ziaren arabiki pochodzących z Brazylii, Peru i Gwatemali.

Arabika zdominowała świat kawy i aktualnie ma aż ¾ udziału w kawowym rynku! Napój z tych ziaren posiada łagodny smak, który jest bogaty w słodkie nuty. Po naszą arabikę powinniście sięgnąć w momencie, kiedy duża zawartość kofeiny nie jest dla Was priorytetowa. Wręcz przeciwnie - dzięki niej zrelaksujecie się i nabierzecie nowych sił.

Mocny Kafyj

Mocny Kafyj to 65% Arabiki pochodzącej z Brazylii i 35% Robusty z Indii.

Jest to kawa dla miłośników intensywnego smaku. Dodatek robusty nadaje mieszance intensywnego, mocnego smaku, a arabika wyrównuje tę moc swoją łagodnością i lekko słodkawym aromatem. W posmaku można wyczuć delikatną, przyjemną goryczkę, którą pokocha każdy kawosz! Zawartość kofeiny jest wysoka, więc polecamy ją na intensywne poranki, kiedy potrzebujecie dużej dawki dodatkowej energii.

Gryfne Ziorka

Gryfne Ziorka to 100% Arabika: 80% pochodzącej z Brazylii i 20% ziaren z Etiopii.

To propozycja dla ludzi ceniących sobie bardziej egzotyczny, kwaskowaty smak. Wyróżnia ją łagodny, klasyczny smak brazylijskiej arabiki, który idealnie łączy się z bogatym, cytrusowym aromatem ethiopijskich ziaren. Smak ten doceniają najwięksi kawosze. Zawartość kofeiny nie jest wysoka, dlatego kawa idealnie nadaje się do leniwych poranków z ulubioną książką! Obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika czarnego naparu.


kawa