Z czym jeść gofry? Poznaj inspiracje

Nie ma chyba osoby, która nie kochałaby smaku gofrów, a już na pewno takiej, której zapach pieczonego ciasta gofrowego nie wywoływał przyjemnych wspomnień z okresu dzieciństwa czy też nie kojarzył się z letnią beztroską i zabawą. Z czym można jeść gofry? Zobaczmy, która propozycja przypadnie Wam bardziej do gustu.

Na czym polega tajemnica idealnego gofra?

Sprawa jest dyskusyjna. Dla jednych istotne będzie doskonałe wypieczenie, dla innych smak. Obie te szkoły nawiązują do jednego — do idealnych proporcji ciasta, które sprawi, że gofr będzie równo zarumieniony i chrupiący, bez przypalonych brzegów, czy też ciągnącego się, na wpół surowego ciasta w środku. Idealne ciasto na gofry nie jest przygotowywane z całych jaj, wymaga włożenia weń odrobiny serca i poświęcenia im szczypty uwagi. 

gofry

Każdy przepis ciasta na gofry czymś się wyróżnia, a przede wszystkim trzeba pamiętać, że jest duża różnica między gofrownicą domową, a gastronomiczną. Dlaczego? Temperatury w gofrownicach profesjonalnych, takich jak chociażby w naszych kawiarniach, są dużo wyższe – w efekcie to samo ciasto upieczone w domu nie będzie tak samo smaczne. Dostępnych jest wiele przepisów na gofry domowego wypieku, na udanego gofra zapraszamy jednak do naszych kawiarni.

Z czym można jeść gofry?

Podstawowymi dodatkami są cukier puder, konfitury owocowe, polewy. Świeże owoce, bita śmietana i polewa czekoladowa to klasyk – stworzą niewyobrażalnie pyszne połączenie z goframi, które w mig staną się słodkim wspomnieniem. Mogą być one daniem na śniadanie, kolację, ale też doskonałą przekąską po obiedzie.

Nie każdy jednak wie, że można je jeść zarówno na słodko, co świetnie obrazują wymienione wyżej dodatki, jak i w wersji wytrawnej. W tym wydaniu wystarczy sięgnąć po jogurt – choć jeśli mają one stać się pożywnym posiłkiem, warto pomyśleć o jeszcze paru dodatkach. Gofry będą dobrze komponować się z kurczakiem pieczonym w otoczeniu warzyw, z pastą jajeczną czy też jako przepyszne kanapeczki z łososiem w towarzystwie sałaty, pomidora i czerwonej cebulki. To połączenia godne domowego eksperymentowania; u nas spróbują Państwo najbardziej udanych klasycznych wersji słodkich.