Tort weselny - tradycyjny czy monoporcje?
Coraz częściej pary młode decydują się na nowoczesne formy tortu weselnego. Tradycyjne wypieki zostają wzbogacone o oryginalne dekoracje złożone z owoców lub żywych kwiatów. Ta słodka niespodzianka posiada jeszcze jedno alternatywne rozwiązanie - monoporcje, które ułożone piętrami przypominają tradycyjny tort.
Pomysł na oryginalny tort weselny
Tradycyjny tort weselny to przede wszystkim ulubione smaki i kolory pary młodej. Weselny wypiek zazwyczaj składa się z tradycyjnego biszkoptu, owoców i dodatkowej polewy. Zrobiony na planie okręgu tort przypomina wieżę, na której znajduje się figurka pary młodej. Taki wypiek można udekorować dodatkami koronek czy kwiatów. Wśród tradycyjnych, okrągłych tortów z nowoczesnym akcentem można wyróżnić:
- torty piętrowe,
- angielskie torty ze słodkim lukrem,
- minimalistyczne “nagie” torty,
- “Drip Cake”, czyli wypieki z polewą w kształcie falbany.
Monoporcje - nowoczesna alternatywa tortu
W roli weselnego tortu doskonale sprawdzą się również monoporcje. Są to słodkie desery ustawione na kształt piętrowego wypieku. Mogą to być babeczki, które nie wymagają krojenia i z łatwością można je podzielić między gości. Innymi miniaturkami tortów mogą być słodkie bezy, musy czy herbatniki.
Monoporcje są trwalsze i w prostszy sposób można je przechować niż tradycyjny tort weselny. Oryginalnie się prezentują na weselnym stole, a ich kształt i smak można dobrać według własnych upodobań lub pod klimat uroczystości. Koszt tradycyjnego tortu liczony jest od kilograma, natomiast w przypadku monoporcji cena zależy od jednego deseru. Jest to wygodniejsza, ale droższa forma poczęstunku. Większe wypieki natomiast są tańsze i spodobają się przede wszystkim parze młodej, która stawia na tradycyjną uroczystość.