Jesienno-zimowe smaki ciast

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy wiele osób dopada chandra, złe samopoczucie, zmęczenie. Gdy za oknem zimno, pada i wieje, potrzebujemy małych, słodkich przyjemności, które poprawią nam nastrój. Nie ma nic lepszego niż ciasta przygotowane z lokalnych owoców, a nawet warzyw. Przekonaj się do jesienno-zimowych słodkości, dzięki którym poczujesz ciepło na ciele i duszy.

Dynia — królowa na jesiennym stole

Dynia to wciąż niewystarczająco doceniane warzywo. Warto po nią sięgać, bo jest nie tylko zdrowa, niskokaloryczna i bogata w wiele cennych składników odżywczych, ale również daje nieograniczone możliwości w kuchni. Można z niej przygotowywać wiele różnorodnych potraw, poczynając od zup, kończąc na pożywnych sałatkach, ale również wyśmienite ciasta.

W sezonie jesienno-zimowym wykorzystujemy cały potencjał dyni w możliwie jak największym stopniu. Przygotowujemy z niej przepyszne ciasta, które zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyjątkowym wyglądem. Tego typu wypieki przypadną do gustu nie tylko miłośnikom słodkości, ale i bardziej wytrawnych smaków. Nasza cukiernia w Gliwicach oferuje różnorodne wypieki na imprezy rodzinne czy firmowe. Dowozimy je na terenie całego Śląska. Jesienią i zimą zachęcamy Klientów do rozkoszowania się ciastami przygotowywanymi z sezonowych owoców.

ciasto z dyni

Ciasta ze śliwkami, jabłkami, gruszkami

Nie tylko dynia daje wiele możliwości do tworzenia różnorodnych ciast. Jesień to czas zbiorów w sadach. Jabłka i śliwki warto jeść nie tylko na surowo, ale również jako dodatek do deserów i ciast. Lubimy czerpać pełnymi garściami z naszych lokalnych owoców, dlatego też nie może ich zabraknąć w naszych wypiekach.

Szczególnie chętnie sięgamy po śliwki, których soczysty miąższ rozbudza zmysły. Doskonale komponują się ze smakiem różnorodnych przypraw, np. cynamonu, oraz innych dodatków, np. orzechów.

Ciasto marchewkowe na chłodne wieczory

Dasz się skusić na ciasto z marchewki? Koniecznie musisz go spróbować, jeśli do tej pory nie miałeś okazji. Z tego warzywa powstają świeże, wilgotne, puszyste wypieki, których smak docenią nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale i dzieci. Z marchewki powstaje też wiele ciast wegetariańskich i wegańskich.