Jaki tort najlepiej sprawdzi się na weselu?
To przyjęcie jest szczególnie ważne dla nowożeńców, którzy planują je z dużym wyprzedzeniem i dbają o każdy detal, aby wszyscy goście dobrze się bawili i wynieśli z niego same miłe wspomnienia. Niezwykle uroczystym momentem każdego wesela jest podanie tortu weselnego i jego dzielenie przez świeżo poślubioną parę. Wtedy fotografowie robią zdjęcia, które zazwyczaj trafiają do albumów rodzinnych. Nic więc dziwnego, że młodej parze zależy na tym, aby wybrać jak najlepszy tort, który będzie się także olśniewająco prezentował.
Jaki powinien być tort weselny?
Pamiętajmy, że wesele to zazwyczaj huczna impreza powiązana z dość obfitą konsumpcją przepysznych przystawek, dań i napojów (nie tylko alkoholowych). Właśnie z tego względu tort weselny, który jest zwyczajowo podawany dopiero około północy, powinien być przede wszystkim stosunkowo lekki. Dobrze jest, aby jego forma była wyjątkowa, a dekoracja dopasowana do charakteru całego przyjęcia weselnego.
Tort weselny – jak go zaprojektować?
Po pierwsze zastanówmy się, jaki kształt i smak tortu najbardziej by nam pasował. Przemyślmy jego wygląd i dostosujmy go do dekoracji, jakie będą obowiązywały na naszym weselu. Dekoracja tortu może również nawiązywać do upodobań młodej pary albo ich zainteresowań. Na torcie weselnym mogą pojawić się subtelne ozdoby kwiatowe, ale także figurki z ulubionych filmów połączone z pasującymi do tej okazji napisami. Najpopularniejsze od wielu lat smaki kremów do tortów weselnych to: krem czekoladowy, orzechowy, waniliowy, owocowy lub śmietankowy. Jeżeli już zdecydujemy się na któryś z tych kremów, powinniśmy dopasować do niego odpowiedni biszkopt. Do wyboru mamy zazwyczaj biszkopt jasny i ciemny.
Do każdego smaku kremu pasują inne dodatki. Jeśli wybierzemy krem śmietankowy, to jego doskonałym dopełnieniem będą świeże owoce, dzięki takiemu połączeniu nasz tort będzie lekki i stosunkowo mało słodki. Do kremów czekoladowych wyśmienicie pasuje pomarańcza, toffi, wiśnie i orzechy. Jeżeli wesele odbywa się latem, wybierajmy raczej lżejsze torty o mniej słodkich smakach, jeśli bierzemy ślub zimą lub jesienią, możemy śmiało postawić na bardziej intensywne smakowe doznania i większą dawkę słodyczy.