Jak zrobić w domu pyszne gofry?

Gofry to jedna z ulubionych, słodkich przekąsek Polaków. Można udekorować je zgodnie ze swoimi preferencjami, głównie jednak przygotowuje się je z bitą śmietaną. Jaki jest sekret na przygotowanie pysznych, domowych gofrów?

 

Przepis na idealne gofry

Złote i chrupiące – właśnie takie powinny być gofry, które można spożywać nie tylko podczas miłego popołudnia w kawiarni, ale również w zaciszu własnego domu. Sekretem ich przygotowania, tak jak przy większości przepisów, są odpowiednie proporcje składników. Do zrobienia idealnych gofrów niezbędne są:

  • 250 g mąki pszennej tortowej (mocno zmielonej i przesianej),
  • 250 ml mleka, najlepiej 3,2%,
  • 1 jajko od kury z wolnego wybiegu,
  • 1 łyżka cukru białego lub trzcinowego,
  • 3 łyżki oleju, np. rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki (np. owoce sezonowe, dżem, bita śmietana i bakalie).

Pierwszym etapem jest zmiksowanie wszystkich składników, oprócz białka. To ostatnie trzeba ubić osobno i dopiero potem dodać do ciasta, co pozwoli nadać gofrom odpowiedniej puszystości.

Ciasto należy porcjami wlewać do odpowiednio rozgrzanej gofrownicy. W zależności od modelu, placuszki będą mieć tradycyjny, prostokątny kształt lub znane zazwyczaj ze starszych urządzeń serduszka.

 

Jak podawać gofry, by były naprawdę smaczne?

Ciasto to oczywiście nie wszystko, gdyż gofry nie byłyby tak smaczne, bez odpowiednich dodatków. Zazwyczaj jest to puszysta bita śmietana, którą najlepiej udekorować świeżymi owocami. Całość można posypać również wiórkami czekoladowymi, które także świetnie komponują się z tym przysmakiem.

Dużą popularnością cieszą się też gofry z dżemem. Doskonale sprawdzi się tutaj dżem z truskawek, najlepiej niezbyt słodki, z odrobiną kwaskowatego aromatu.

Jako dodatek do gofrów proponujemy przetwory z naszej spiżarni, takie jak kwaskowaty dżem z owoców lasu, słodka konfitura mango-jabłko-dynia lub krem z czekoladą i orzechami laskowymi, czyli idealny zdrowy zmiennik nutelli. Wszystkie posiadają proste składy. Każdy słoiczek to duża ilość porcji naturalnych produktów idealnie pasująca do chrupiących gofrów.

Jak widać, przygotowanie pysznych gofrów w domu nie jest trudne, o ile użyje się odpowiednich proporcji poszczególnych składników. Dla osób, które mają ochotę spróbować gofrów w sprawdzonej wersji, serdecznie zapraszamy do naszych lokali w Gliwicach. Oferujemy również pyszne ciasta, desery i inne słodkości, idealne na każdą porę roku.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.