Czy da się zrobić ciasto bez cukru, bez glutenu, bez nabiału?

W dzisiejszym świecie coraz większym problemem zdrowotnym są różnego rodzaju alergie. Dzielimy je na: wziewne, pokarmowe, kontaktowe i iniekcyjne. Uczulenie wywołują często stosowane powszechnie do gotowania i wypieku ciast składniki, które u wrażliwych osób mogą wywoływać niepożądane i niebezpieczne dla ich zdrowia, a nawet życia reakcje. Alergie pokarmowe dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. U dzieci najczęstszym składnikiem alergizującym jest nabiał (np. mleko krowie lub kurze jaja) i niektóre owoce (najczęściej truskawki), dorośli są częściej uczuleni na niektóre zboża, orzechy albo owoce morza. Uczulać może także cukier, który jest używany do wypieku ciast i produkcji słodyczy.

Jeżeli w naszej najbliższej rodzinie jest ktoś, kto cierpi na ten typ alergii, na pewno pojawiają się często dylematy dotyczące tego, co można ugotować albo upiec, a z czego najlepiej zrezygnować. Wydawałoby się, że skoro ktoś jest uczulony na gluten, nabiał albo cukier, to nie ma dla niego ratunku i musi do końca życia zrezygnować z jedzenia ciast i słodyczy. Czy tak jest w rzeczywistości?

 


Czy można upiec ciasto bez cukru, glutenu i nabiału?


Odpowiedź na to pytanie jest prosta – oczywiście, że można! Tradycyjnie używane do wypieku ciast składniki można zastąpić zdrowszymi zamiennikami, które spowodują, że nasze ciasto będzie mogło być jedzone także przez alergików. Musimy przede wszystkim użyć zamiast mąki pszennej mąki wyprodukowanej ze zbóż bezglutenowych (np. mąka gryczana albo jaglana). Do słodzenia wypieku nie stosujemy cukru, ale jego zdrowszych substytutów (np. ksylitolu albo stewii). Rezygnujemy także z jajek i mleka, które można zastąpić mlekiem sojowym albo migdałowym. 


Czy ciasta bez tych składników są smaczne?


Nie da się ukryć, że ciasta upieczone bez udziału cukru, glutenu i nabiału mają inny smak niż tradycyjne wypieki. Ich słodycz jest bardziej subtelna, konsystencja też nieco odmienna, ale wiele osób próbując ich po raz pierwszy, ze zdumieniem stwierdza, że smakują im znacznie bardziej od klasycznych ciast. Warto więc ich spróbować i dać im szansę, bo może okazać się, że nawet jeśli nie mamy żadnej alergii pokarmowej, będziemy woleli jeść zdrowsze odpowiedniki tych słodkich wypieków.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.