Jak dobrze upiec bezę?

Lekka, puszysta i chrupiąca. Z dodatkami w postaci świeżych owoców, czekolady lub bitej śmietany zmienia się w pyszny deser, który zadowoli gusta wielu smakoszy słodyczy. Podstawą takiego deseru jest idealnie upieczona, a dokładniej określając, wysuszona beza. Desery wymagają niemal aptekarskiej precyzji i trzymania się przepisu – nie inaczej jest w przypadku bezy doskonałej.

Podstawa najlepszej bezy, czyli białka

Świeże, wiejskie jajka to fundament dobrej bezy. Białka, z których powstaje beza powinny być idealnie oddzielone od żółtek – ani kropla żółtka nie może znaleźć się w misie z białkami do ubicia! Ponadto białka powinny być umieszczone w naczyniu czystym i dokładnie osuszonym, ponieważ białka na bezę nie lubią kontaktu z wodą i tłuszczem. Podobnie widełki miksera lub trzepaczka ręczna powinny być czyste i suche – wtedy można zacząć ubijanie. Cukier do białek należy dodawać małymi partiami. Powinien być drobny, aby dobrze łączyć się z białkami. Prawidłowo ubita piana na bezę jest zwarta i lśniąca i taką masę można włożyć do piekarnika.

beziki

Pieczenie bezy wymaga cierpliwości

Pieczenie bezy należy zacząć w piekarniku nagrzanym góra-dół do 120 stopni – bez termoobiegu i piec w tej temperaturze przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez 120 minut. Warto być cierpliwym, ponieważ dobrze wysuszona beza będzie krucha. Podczas suszenia należy kontrolować temperaturę, aby beza nie była przypalona. Idealna beza zachowuje swój jasny kolor, jest tylko nieco zarumieniona. Bezę należy studzić z uchylonymi drzwiczkami i nie wyciągać jej zbyt szybko z nagrzanej komory piekarnika.

Zaufaj ekspertom

W obawie przed nieudaną bezą podczas ważnej uroczystości, warto zdać się zamówienie deseru bezowego w doświadczonej cukierni, która zagwarantuje kruchą i delikatną bezę, która zasmakuje każdemu gościowi.