Lody mistrzowskie

TROCHĘ O NASZEJ RODZINNEJ FIRMIE…

Marka Klapec jest firmą rodzinną. Swoją działalność Małgorzata i Krzysztof KLAPEC rozpoczęli 21 października 1991roku. Początkowo, przez długie lata, firma nosiła nazwę „GLORIOZA”. Pierwszym naszym rozpoznawalnym produktem, z którego słyniemy do dnia dzisiejszego, są lody rzemieślnicze. Pierwsze maszyny do ich tworzenia zakupiliśmy w Niemczech od kolegi, który z powodzeniem 30 lat produkował i sprzedawał lody u siebie w kraju.  Krzysztof Klapec wraz ze swoim ojcem, Pawłem Klapcem, odbyli szkolenie u lodziarza z długoletnim doświadczeniem i wrócili z zasobem wiedzy oraz całym parkiem maszynowym do rodzinnych Łabęd, aby kręcić lody i wywoływać uśmiech na twarzach dzieci i wszystkich tych, którzy skosztują tych słodkości.
Menu dnia w tamtych czasach było bardzo ubogie, bo sprzedawaliśmy lody o smaku śmietanki, wanilii, truskawki i czekolady. W krótkim czasie nasze lody zyskały rzeszę fanów, którzy dopingowali nam, aby odkrywać kolejne nowe smaki.
Z lodziarni sezonowej zrobiliśmy lokal całoroczny, wprowadzając do sprzedaży gofry naszej autorskiej receptury i rurki z bitą śmietaną. Z biegiem lat nasza mała lodziarnia stała się za mała i w 2004 roku rozbudowaliśmy nasz lokal o kolejne pomieszczenie, aby móc ugościć większą liczbę klientów oraz zmieniliśmy witrynę, żeby wyeksponować większą liczbę smaków lodów. Kolejnymi produktami, jakie wprowadziliśmy do naszego asortymentu, stały się: kawa, herbata, desery, torty i ciasta naszej produkcji.
Wraz z rozwojem lodziarni, i ze względu na coraz to większą ilość pracy w firmie, w jej prowadzenie zaangażowała się jeszcze bardziej Sylwia Nikodon, czyli córka Małgorzaty i Krzysztofa Klapców, obejmując stanowisko menagera. Skończywszy szkołę wyższą i szkolenia cukiernicze, zaczęła przekładać teorię na praktykę, przyczyniając się do rozwoju rodzinnej firmy.
Od 2010 roku zaczęliśmy brać regularnie udział w Lodziarskich Mistrzostwach Polski, które to udało się wygrać w 2014 roku naszemu duetowi – Krzysztofowi Klapcowi i jego córce, Sylwii Nikodon. Od tego czasu rozwój firmy nabrał dużo większego tempa, a nazwisko Klapec stało się rozpoznawalne między innymi dzięki rozgłosowi w mediach, jaki zapewnił ten sukces.
Potrzebne były dodatkowe moce przerobowe, żeby nadążyć z produkcją lodów. Do firmy dołączył junior, Paweł Klapec, czyli syn Krzysztofa i Małgorzaty, który pod okiem dziadka i ojca zdobywał wiedzę i doświadczenie. Chcąc doskonalić swoje umiejętności i dążąc do perfekcji, nawiązał współpracę z innymi mistrzami w produkcji lodów rzemieślniczych, którzy z kolei zdobywali wiedzę podczas pobytu między innymi we Włoszech i doświadczenie, prowadząc z powodzeniem swoje lodziarnie.
Z końcem roku 2014 podjęliśmy decyzję o zmianie nazwy naszej firmy i firmowaniem lodów naszym rodowym nazwiskiem. Tak powstała marka KLAPEC lody mistrzowskie. W kolejnym roku powiększyliśmy naszą produkcję lodową i cukierniczą oraz otworzyliśmy nasz drugi lokal, w którym mamy miejsce na ekspozycję i sprzedaż tortów lodowych oraz lodów na patyku własnej produkcji. Większe moce przerobowe dały nam także możliwość obsłużenia większych imprez okolicznościowych i firmowych.  Torty ślubne z latami cieszą się u nas coraz większym powodzeniem, dzięki czemu w roku 2015 do naszej oferty dołączyliśmy kolejną opcję – słodkie stoły, tworząc osobną ofertę skierowaną do nowożeńców. W tej ofercie prezentujemy nie tylko torty weselne, ale też słodkości podane w formie tradycyjnej i nowoczesnej. Z takiej wyjątkowej prezentacji naszych produktów chętnie korzystają także firmy, organizując różnego rodzaju imprezy i poczęstunki.

 

 

DROGA DO TYTUŁA MISTRZA POLSKI W LODZIARSTWIE

Po 19-stu latach doświadczenia i zgłębiania wiedzy lodziarskiej, przeczytawszy w gazecie branżowej o LODZIARSKICH MISTRZOSTWACH POLSKI, postanowiliśmy zmierzyć się z lodziarniami z całej Polski i powalczyć o miejsce na podium. Niestety nie udało się. W 2010 roku zajęliśmy tylko czwarte miejsce. Chęć osiągnięcia czegoś więcej zmobilizował nas w następnym roku do podjęcia kolejnej próby walki o podium. Udało się, zajęliśmy trzecie miejsce w Lodziarskich Mistrzostwach Polski. Sukces zmobilizował nas do dalszych działań. W 2012 i 2013 roku zdobyliśmy drugie miejsce w tym samym konkursie. W kolejnym roku, 2014, dłuższe i jeszcze bardziej rzetelne przygotowania do mistrzostw, jeszcze bardziej dopracowane receptury pozwoliły nam w końcu zdobyć LODZIARSKIE MISTRZOSTWA POLSKI – wymarzone I miejsce. To był przełomowy rok w historii naszej firmy.  Jej rozwój nabrał ogromnego tępa, znacząco powiększyła się liczba stałych klientów.
Mistrzostwa Polski w Lodziarstwie odbywały się wtedy co rok i zawsze była inne tematyka przewodnia. W 2014 roku motywem przewodnim było „Raz na ludowo – wzory smaki i tradycja”
Nam udało się urzec jurorów smakami nawiązującymi do śląskich tradycji kulinarnych: szpajza cytrynowa (wanilia z cytryną), ogniste maszkety (czekolada z tabasco), bombony (truskawka z rabarbarem) i makówki (nasze śląskie makówki w postaci lodów).
Warto też wspomnieć, że na każdych mistrzostwach, prócz przyznania głównego tytułu, wyróżnia się najlepszy smak spośród czterech kategorii: wanilia, czekolada, sorbet oraz lody autorskie.
Przez dwa lata wygrywaliśmy w konkurencji na najlepsze lody waniliowe, z czego jesteśmy również bardzo dumni.

 

 

ZMIANA NAZWY FIRMY I LOGA

Do 2014 roku nasza firma nazywała się „Glorioza”. Nazwę taką wymyślili Małgorzata i Krzysztof Klapcowie, ponieważ, kiedy otwierali lodziarnię, posiadali już kwiaciarnię o takiej nazwie.
Dla tych wszystkich, którzy znali firmę od dawna nazwa była oczywista i kojarząca się z lodziarnio-cukiernią z Łabęd przy dworcu. Nieco trudniej było zapamiętać nazwę firmy nowym osobom. Nazwa była trudna chociażby do wymówienia, a ponadto hasło „glorioza” nikomu z nowych klientów nie kojarzyło się ani z lodami, ani z wyrobami cukierniczymi. Zresztą zdecydowanie częściej Klienci mówili, że idą na lody do Klapca. W związku z tym, że cała rodzina Klapec jest zaangażowana w życie i pracę firmy, a do tego nazwisko właścicieli jest rozpoznawalne w środowisku, postanowiliśmy tak nazwać firmę. Zmiana loga w takiej sytuacji była niezbędna, żeby była adekwatna do nowego wizerunku naszej działalności.
Nazwa Klapec to symbolika wkładu czasu, serca i energii, którą dają wszyscy członkowie rodziny, aby każdy nasz klient był zadowolony i szczęśliwy po zjedzeniu naszych słodkości. Nowa nazwa zaczęła utożsamiać nas jeszcze bardziej z tym, co i jak robimy.
Nowe logo i kolorystyka nie jest przypadkowa. Kolory nasze, czyli biel, czerń i pomarańcz, to kolorystyka łabędzia, czyli symbolu dzielnicy Gliwic, która nazywa się Łabędy. Z tego miejsca wywodzi się nasza rodzina i nasza firma. To tam w 1991 roku otworzyliśmy nasz perszy lokal. Nasza sygnaturka to połączenie tego, czym się zajmujemy i tego, skąd się wywodzimy. Osadziliśmy małego graficznego łabędzia na wafelku do lodów.
Sformułowanie „Lody mistrzowskie” to oczywiście nawiązanie do wygranego w 2014 roku tytułu Lodziarskiego Mistrza Polski.

klapec logo 

 

JAK TWORZYMY NASZE SMAKI

Kwestia smaków to oczywiście sprawa indywidualna, ponieważ każdy ma swoje upodobania smakowe i stworzenie smaku, który zadowoliłby wszystkich, jest praktycznie niemożliwe. Chcąc zadowolić i zaskoczyć naszych klientów, wymyślamy produkty, które zasmakują większej liczbie osób. Staramy się komponować i łączyć smaki, żeby zaintrygować Państwa gusta. Zazwyczaj są to połączenia bardzo przemyślane, ale czasem, przyznać się musimy, są to też spontaniczne fantazje szefostwa, które „wychodzą” w trakcie produkcji. 
Od czasu do czasu sprawdzamy też naszych klientów, jak bardzo ekstremalne smaki są w stanie zaakceptować. Produkujemy na przykład lody o smaku sera parmezanowego lub gorgonzoli. Dużym powodzeniem cieszą się smaki pochodzące z naszego regionu, czyli lody o smaku kołacza śląskiego lub makówek. Wiadomo nie od dziś, że bardzo dużą popularnością cieszą się tradycyjne smaki, które dominowały kiedyś, tzn. lody śmietankowe, waniliowe, truskawkowe oraz czekoladowe. U nas prawie zawsze gości czekolada deserowa, która zachwyca Państwa intensywnością smaku.
Posiadamy w swojej ofercie ponad 200 smaków. Oczywiście nie sposób wszystkie mieć cały czas w swojej ofercie, dlatego staramy się rotować różnymi rodzajami lodów, żeby każde chociaż na jeden dzień zagościły w naszych lokalach. Nasze witryny, zależnie od lokalu, mieszczą około 15 do 30 smaków lodów, więc na pewno każdy znajdzie jakiś smak dla siebie.
Każdego roku serca naszych klientów podbija inny smak, który staje się hitem roku. W 2018 roku największym powodzeniem cieszyły się lody palone masło. Nasi klienci często przyjeżdżają z daleka, by skosztować wyjątkowych autorskich smaków naszych lodów.
Przyjdź do jednego z naszych lokali i sprawdź sam!

 lody smaki

 

PARĘ SŁÓW OD WŁAŚCICIELI

Jesteśmy na rynku od 1991 roku i nie da się tego ukryć, że słodycze to nasza pasja. Tworzenie ich dla Was to przyjemność, która daje nam wiele radości. Klapec to nie tylko lody, ale wiele innych pysznych słodkości w nowoczesnym wydaniu. Przede wszystkim jednak jesteśmy firmą rodzinną i w tym tkwi nasza siła.
Produkty, które Państwo oferujemy są to rzeczy, które sami jadamy na co dzień. Sprzedajemy towary, których jesteśmy pewni i znamy ich zawartość.
Nie ukrywamy tego i wiemy, że produkty nasze nie należą do najtańszych. Naszej firmie zależy na jakości, dlatego kupujemy najlepsze surowce, które niestety kosztują. Nie prowadzimy firmy po to, żeby sprzedać jak najwięcej. Zależy nam na tym, aby zadowolić Państwa podniebienia, by wrócili Państwo z przyjemnością znów do nas. Stawiamy na jakość i staramy się dotrzeć do klientów, którzy docenią nasze wyroby cukiernicze i lodziarskie.

 

 

 

WSPÓŁPRACA

 

Zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą:
www.klapec.pl/oferta

Masz pytania lub chcesz znaleźć nasz lokal?
www.klapec.pl/kontakt

klapec wlasciciele