Gliwickie rarytasy

Lody są naszą pasją od pokoleń. Oprócz niepowtarzalnych receptur istotny jest dobór składników wykorzystywanych w procesie produkcji. Te zawsze wybieramy z dużą pieczołowitością. Zatem podstawą wyrazistego smaku lodów waniliowych jest wanilia Bourbon. Lody czekoladowe tworzymy na bazie 50% oryginalnej belgijskiej czekolady. W lodach orzechowych znajdują się kawałki smacznych orzechów. Karmel w lodach pojawia się pod różnymi postaciami. Głównymi składnikami lodów sorbetowych są oczywiście prawdziwe owoce, jeśli to tylko możliwe, to świeże.

 

Szczególnie jednak polecamy te smaki, które wyróżniają nas spośród innych producentów lodów. To nasze mistrzowskie lody „śląski kołocz szefa”, „makówki”, różane, lawendowe, o smaku lukrecji. Tych, którzy lubią eksperymenty, zachęcamy do skosztowania połączenia niekonwencjonalnych smaków, np. czekolady z tabasco lub wasabi, ryżu z owocem granatu lub imbirem. Dla każdego coś smacznego.

 

Proces tworzenia smaków

Opracowywanie nowych receptur odbywa się najczęściej podczas rodzinnych narad. Nasze produkty to efekt połączenia przede wszystkim naturalnych składników, wyobraźni i poczucia estetyki najlepszego smaku. Niemal wszystko tworzymy sami. Całość mieszamy w odpowiednich proporcjach, umieszczamy w maszynie, w właściwym momencie wyjmujemy, doprawiamy odrobiną pasji i zaangażowania, i już gotowe!

 

Mistrzostwo osiagnięte!

 

Pierwsze miejsce na podium

„Raz na ludowo – wzory smaki i tradycja”

Smaki lodów:

Szpajza cytrynowa

Ogniste maszkety

Bombony

Makówki

 
 

Droga do sukcesu

Udoskonalanie smaków i receptur to cel naszych działań, a wszystko dla dobra naszych klientów. Staraliśmy się bardzo, ale czy skutecznie? Postanowiliśmy to sprawdzić. W 2010 roku wystartowaliśmy po raz pierwszy w Mistrzostwach Polski w produkcji lodów rzemieślniczych na Expo Sweet.

Mistrzowie Polski

Wypadliśmy nieźle, zajęliśmy 4. miejsce. To nas jednak nie usatysfakcjonowało. Spróbowaliśmy kolejny raz. W 2011 roku stanęliśmy pierwszy raz na podium, na jego najniższym stopniu, ale zawsze! No i poprawiliśmy się o jedno miejsce. Podobny sukces odnieśliśmy rok później. 2012 rok to już drugie miejsce. No i te sukcesy oraz rywalizacja spodobały nam się. Już wiedzieliśmy, że nie odpuścimy, dopóki nie będziemy najlepsi. W 2013 roku jeszcze się nie udało. Ponownie zajęliśmy drugie miejsce. Wreszcie nadszedł rok 2014 i pełny sukces. Zostaliśmy Mistrzami Polski w produkcji lodów rzemieślniczych! Teraz już wiemy, że zrobiliśmy dla naszych klientów wszystko - produkujemy najlepsze lody w Polsce! To już koniec naszego rozwoju? Na pewno nie! Pasja pozostała, wiec i motywacja do dalszego doskonalenia się też. Nadal opracowujemy nowe smaki i receptury, szukamy nowych wyzwań. Mistrzostwo zobowiązuje...